موزه مردمشناسی ارومیه از دو منظر حائز اهمیت بوده، نخست آنکه ساختمان موزه یک بنای تاریخی ارزشمند است و اشیای داخل آن تنوع زیادی دارد.
ساختمان این موزه، بنایی تاریخی متعلق به دوره پهلوی است که در ابتدا با کاربری حکومتی نظمیه به فعالیت پرداخته و تا قبل از انقلاب نیز مقر نیروهای ژاندارمری و شهربانی بوده و بهمرور به ساختمان شهربانی نیز معروف شد، مصالح بهکاررفته در آن آجر و چوب بوده و قطر دیوارهای آن به یک متر میرسد، این بنای تاریخی در میدان انقلاب (ایالت) ارومیه واقعشده و در اطراف این میدان، دو بنای دیگر تاریخی نیز با همین سبک و سیاق وجود دارند.
ساختمان شهربانی پس از تملک توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی، مدتی بهعنوان محل این اداره کل مورداستفاده قرار گرفت و درنهایت برای حفظ مؤثرتر و متناسب با هویت و کالبد آن، در سال 1392 بهعنوان موزه مردمشناسی افتتاح و به بهرهبرداری رسید.
در اتاقها و راهروهای این بنا، انواع اشیای مربوط به زندگی و معیشت دوران معاصر اقوام استان به نمایش گذاشتهشده که برای بسیاری از بازدیدکنندگان خاطرهانگیز و جذاب جلوه میکند، در طبقه همکف آن، نمونههای لباسهای بومی استان، وسایل تزئینی و بدلیجات که توسط زنان درگذشته استفاده میشد، تفنگها و اسلحهی سبک قدیمی، بازسازی خانه روستایی، تصاویر و ابزار بازیهای قدیمی، لباسهای متنوع عروس، سازهای سنتی وجود دارند.
در طبقه اول نیز، انواع ابزار ادوات کشاورزی سنتی، نسخ خطی مربوط به انواع معاملات، صورتوضعیت جهیزیهها، خریدوفروشها، عکسهای قدیمی از شخصیتهای تاریخی و محلهای قدیمی ارومیه، انواع ساعتهای جیبی، تعدادی از صنایعدستی ویژه و فرشهای دستباف قدیمی در معرض نمایش قرار دادهشده است.
یکی از بخشهای خاص این موزه، نمایشگاه دائمی تاریخچه عینکسازی در ایران و استان و انواع عدسیها و دستگاههای اولیه تراش عدسی و ساخت عینک است که در دهه 50 شمسی، ارومیه یکی از شهرهای اصلی تولید عدسیهای طبی در کشور به شمار میرفت.
بازدید از بخشهای مختلف این موزه و انواع اشیای تاریخی فرهنگی موجود، اتاقهایی با در و پنجرههای چوبی و دیوارهای ضخیم و گاهی تودرتو و توجه به ارزشهای معماری و زیباییهای بنای تاریخی آن، برای هرکسی میتواند جذابیتهای خاصی داشته باشد.
گزارش از عیسی عزیزنژاد پژوهشگر مردمشناسی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی
انتهای پیام/